RING OP KLIK HER

Piskesmæld/Whiplash

Fakta

  • En piskesmældsskade opstår, når man i bil påkøres bagfra, og hovedet derved kastes bagover og siden forover
  • Der vil ikke kunne påvises knoglebrud eller overrivning af ledbånd
  • Få procent af personer med piskesmæld får gener, og de fleste gener svinder spontant

Hvad er piskesmældsskade?

En piskesmældsskade er symptomer fra nakken og tilstødende områder, som skyldes en antaget bløddelsskade. De typiske symptomer er smerter og stivhed i nakken, eventuelt hovedpine og svimmelhed.

Bløddelene er betegnelse for muskler, sener, ledbånd og ledkapsler og discus mellem halshvirvlerne. Hvis skaden er så kraftig, at der også bliver brudskader eller forskydninger i led, eller skader af nervesystemet, regnes det som alvorligere nakkeskade og defineres ikke som piskesmældsskade.

Piskesmældsskader forbindes typisk med skader efter påkørsel bagfra, hvor hovedet  kastes voldsomt tilbage for derefter at blive kastet frem. Men lignende skader kan også forekomme ved påkørsler fra siden. Sådanne skader kan også ses ved fald på ski eller snowboard og ved andre fald.

Hvor hyppig er piskesmældsskade?

Ud fra statistikken er det beregnet, at af alle de som udsættes for skader som kunne medføre piskesmældsgener, er det kun 3-5 % af alle, som får gener. Af disse vil ca. 90 % blive raske i løbet af 6 måneder.

Hvad er årsagerne til smerterne?

Når hovedet bliver kastet brat bagover, får halshvirvelsøjlen en tilsvarende kraftig bøjning bagover. Alle bløddelene på forsiden af halshvirvlerne får derved en pludselig overstrækning. Dette kan føre til stræk af sener eller muskelfibre, og der kan udvikles en lokal nerveirritation på grund af en vævsskade. Tilsvarende til det som opstår efter overstrækninger af andre led eller lednære strukturer.

Når hovedet i næste øjeblik kastes fremover, kan man få tilsvarende vævsskader i bløddelene på bagsiden af halshvirvlerne. Alle ved, at en ankel kan være stiv og smertefuld i lang tid efter en forvridning, og i nakken er det på samme måde. Men pladsforholdene er trange i nakken, og området er også usædvanligt ømfindtligt. Derfor kan ganske små vævsskader i nogle tilfælde føre til relativt alvorlige gener.

Væv, som er overstrakt, er ofte forbigående mindre elastiske og bevægelige. Af den grund bliver de skadede områder ofte stive sammenlignet med perioden før skaden.

Hvad er symptomerne på piskesmældsskade?

Smerter i nakkeområdet, stivhed af muskulaturen og hovedpine

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Er der føleforstyrrelse og styringsbesvær af arme, så kan der være tale om nerveafklemning.

jeg har smerter i:


Bestil Tid

For tidsbestilling kontakt os venligst på: +45 36440133

Åbningstider:

Man-Fre: kl. 07.00-17.00
Facebook

Bestil Tid

For tidsbestilling kontakt os venligst på: +45 36440133

Åbningstider:

Man-Fredag: kl. 07.00-17.00
   

Kiropraktorvagten:

Ved akut behov for kiropraktorhjælp i weekenden og helligdage henvises til kiropraktor vagten på telefon 33 33 00 50 mellem kl. 08.00 og 16.00.

Om Kiropraktorerne

Toftegårds Alle 7, 1.th, 2500 Valby
Telefon: 36440133
Fax: 36440121
E-mail: info@kir.dk

Klinikken er beliggende tæt ved Valby Station, så der er nem adgang via s-tog eller bus. Hvis du ankommer med bil, kan der parkeres foran klinikken eller i gården bag klinikken med indgang fra Valby Langgade. Der er elevator i ejendommen og handicap venlige forhold.

Hjertestarter